S’ha acabat el mes d’octubre i, per tant, la campanya #yoleoautoras.
No és cap secret que fins fa ben poc ser escriptor estava relegat als homes i a alguna valenta decidida a rebre crítiques i més, pel sol fet de ser dona i atrevir-se a opinar, a narrar, a viatjar, a volar i a rebel·lar-se a través dels escrits. Segueix passant o estic parlant d’un temps molt, molt llunyà? No hi entraré, em limitaré a reproduir el que diuen els números: els escriptors homes segueixen ocupant els primers llocs de venda de llibres. Per què passa això? Aquí sí que hi puc entrar sense por a equivocar-me: arrosseguem l’herència d’un patriarcat vigent que ens ha dit i redit que la veu d’un home és la veritat i la d’una dona s’ha de callar.
Seguint la idea d’un grup de twitteres que el 2016 van iniciar la campanya de #LeoAutorasOct, des de Fridas i a través de les xarxes vam demanar-vos que proposéssiu autores i llibres. Les respostes van ser immediates, diverses i abundants. Us deixo amb algunes de les recomanacions que ens vau fer arribar:
Shirly Jackson

Shirley Jackson (San Francisco, 14 de desembre de 1916 – 8 d’agost de 1965) fou una escriptora estatunidenca especialitzada en el gènere de terror i misteri. Va influir fortament en autors com Stephen King, Nigel Kneale i Richard Matheson. Algunes de les novel·les més conegudes són «The Lottery», «The Haunting of Hill House» o «We Have Always Lived in the Castle».
Sylvia Plath

Sylvia Plath, amb el pseudònim de Victoria Lucas (Boston, Massachusetts, 27 d’octubre de 1932 – Londres, 11 de febrer de 1963) va ser una escriptora estatunidenca coneguda sobretot per la seva obra poètica en anglès, concretament, per ser una de les principals autores del gènere de la poesia confessional. Gairebé tota l’obra poètica de Plath ha estat traduïda al català per Montserrat Abelló i Soler.
Rosario Castellanos

Rosario Castellanos Figueroa (Mèxic, D. F., 25 de maig de 1925 – Tel Aviv, Israel, 7 d’agost de 1974). Va ser una narradora i poeta i és considerada una de les escriptores més importants mexicanes del segle xx. Altres escriptores de la mateixa generació van ser Enriqueta Ochoa, Dolores Castro, Thelma Nava, i Griselda Álvarez.
Alice Munro

Alice Ann Munro, de naixement Alice Ann Laidlaw (Wingham, Ontàrio, 10 de juliol del 1931), és una escriptora de contes canadenca que escriu en anglès. Va rebre el Premi Booker del 2009 i el Premi Nobel de Literatura del 2013 per la seva obra com a «mestra del conte modern».
Virginia Woolf

Adeline Virginia Stephen, més conseguda com a Virginia Woolf (Londres, 25 de gener de 1882 – Lewes, 28 de març de 1941) fou una escriptora i editora anglesa. És considerada una de les figures més destacades del modernisme literari del segle XX.També va ser una destacada defensora dels drets de la dona amb obres com Una cambra pròpia (1929), que inicialment va ser una conferència impartida per a públic exclusivament femení.[1] Aquesta obra va ser un text discutit, execrat i reivindicat, però fundacional, sobre la dona i l’escriptura, i el feminisme literari anglosaxó.[2] A més, va ser una de les primeres en fer reflexió sobre què és ser dona, quina i com és la identitat femenina i la relació d’aquesta amb l’art en general (literatura, pintura, etc.).
Dolores Redondo

Dolores Redondo Meira (Sant Sebastià, Guipúscoa, 1969) és una escriptora basca de novel·la negra, guanyadora de la 65a edició del Premi Planeta. «Trilogia del Baztan» és una de les seves obres més conegudes.
Bel Olid

Isabel Olid Báez (Mataró, 4 d’octubre de 1977), coneguda com a Bel Olid, és una escriptora i traductora catalana. D’entre les moltes obres d’aquesta autora, a través d’Instagram, ens recomanareu «La mala reputació».
Desirée Bela-Lobedde

Desirée Bela-Lobedde (Barcelona, 24 de novembre de 1978) és una activista i comunicadora catalana compromesa amb el feminisme, l’antiracisme, la salut i l’activisme estètic.[1] Bela-Lobedde denuncia el racisme sistèmic des de la perspectiva d’una dona negra nascuda en un país de blancs, a més de posar en valor la identitatafricana a través de la imatge personal. Per Instagram el vostre llibre recomanat és «Ser mujer negra en España».
Muriel Barbery

Muriel Barbery (Casablanca, Marroc, 1969). El 2006 publicava L’elegància de l’eriçó (en francès L’Élégance du hérisson) que fou la sorpresa editorial de l’any, amb més de 600.000 exemplars venuts i que ocupà durant 30 setmanes el número 1 de vendes. Aquesta novel·la ha rebut diversos guardons i ha estat traduïda a més de 50 llengües. També ha estat traduïda al català La vida dels Elfs.
Soledad Puértolas

Soledad Puértolas Villanueva, (Saragossa, 3 de febrer de 1947), és una escriptora aragonesa. Va guanyar el Premi Sèsam el 1979 amb El bandido doblemente armado; el Premi Planeta 1989 amb Queda la noche, i el Premi Anagrama d’Assaig 1993 amb La vida oculta. Va ser també guardonada amb el Premi de les Lletres Aragoneses el 2003. El 2011 el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat li va concedir la medalla a la Promoció dels Valors d’Igualtat.
Carson McCullers

Carson McCullers (Columbus, Geòrgia, 19 de febrer de 1917 – 29 de setembre de 1967) va ser una escriptora estatunidenca. És una de les autores més notables del segle xx. The Heart Is a Lonely Hunter va ser publicada l’any 1940, quan l’autora tenia 23 anys. L’any següent va aparèixer una segona novel·la, Reflections in a Golden Eye. L’any 1946 va publicar la seua tercera novel·la, Frankie Addams. La seua quarta i darrera novel·la, Clock Without Hands, va ser publicada l’any 1961.
Jane Austen

Jane Austen (Steventon, Hampshire, 16 de desembre de 1775 – Winchester, Hampshire 18 de juliol de 1817) va ser una novel·lista anglesa. Les seves obres, entre les quals cal destacar Orgull i prejudici, Seny i sentiment i Emma, són generalment considerades clàssics de la literatura anglesa. La seva penetrant anàlisi de la societat de l’època, unida al seu magistral ús de la narració indirecta i de la ironia, fan d’Austen una de les més influents i estimades novel·listes del segle xix.
Care Santos

Macarena Santos i Torres, més coneguda amb el nom de ploma de Care Santos (Mataró, 8 d’abril de 1970), és una escriptora catalana. Les moltes obres i premis que ha obtingut són una mostra del llarg recorregut literari d’aquesta autora.
Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft (Londres, 27 d’abril de 1759 – Londres, 10 de setembre de 1797) fou una activista, filòsofa i escriptora de novel·les, assaigs i literatura infantil. És considerada una de les precursores de la literatura i filosofia feminista amb la seva obra Vindicació dels drets de la dona (1792), on argumenta que les dones són éssers humans que mereixen els mateixos drets fonamentals que els homes, i en particular reclama el seu accés a l’educació.
Altres llibres que heu recomanat a través de les xarxes són:
-Pipi Calzaslargas – Astrid Lindgren
-Feminismo y LGTB imparables – Mar Guixé

-El cielo es azul, la tierra Blanca – Hiromi Kawakami

-La nada cotidiana – Zoe Valdés

-De Bitch in the huis – Cathi Hanaue

-Uma burka por amor – Reyes Monforte

-Te deix, amor, la mar com a penyora- Carme Riera

-Mujeres, raza y clase – Angela Davis

-Tienes derecho a permanecer gorda – Virgie Tovar
-Política sexual de la carne – Carol J. Adams

-Feminismo y modernidad en el oriente próximo – Lila Abu
Imatge no disponible
-Teoría King Kong- Virginie Despentes

-10 gritos contra la gordofobia – Magdalena Piñeyro
Imatge no disponible
-Papel y tinta – Maria Reig

Gràcies a totes per les aportacions

Tens més recomanacions? Endavant, fes-les arribar comentant aquest article.
Fem, entre totes, que les veus d’aquestes i de tantes escriptores se sentin
Llegim autores tot l’any
*Informació i fotografies de les autores extretes de la Viquipèdia.